Blog Widget by LinkWithin
leser bloggen akkurat nå.

KAFFE


Kaffen har sitt navn og opprinnelse fra den Etiopiske provinsen Kaffa. Den mest anerkjente legenden forteller at det var et lokalt klosters gjetergutt, Kaldir, som ca år 500-550 oppdaget at geitene hans ble ekstra fyrrige og sprelske etter å ha spist bær fra en spesiell busk. Munkene forsøkte så å spise bærene selv og fant at de etterpå orket å holde på mye lenger med bot og andakter. Siden eksperimenterte de med å koke bærene, noe som betyr at de regnes som de aller første kaffedrikkerne i historien.

Nordmenns kjærlighet til kaffedrikking er gåtefull. Kanskje er den et uttrykk for en hemmelig lengsel, lengsel etter sol og varme. Kaffe er en eksotisk drikk. Bønnene som den lages av, må fraktes halve jorda rundt. I gamle dager ble kaffe kalt "kolonial-vare". Kaffe var et av de mange produkter som kom fra Europas oversjøiske kolonier i Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika. Kaffen fikk sitt inntog i Norge og Norden rundt 1665, men det gikk lang tid før folk flest begynte å drikke kaffe.

Nordmenn drikker mer kaffe enn noe annet folkeslag i verden. Kaffekoppen har i 341 år hjulpet oss i gang om morgenen og gjennom arbeidsdagen, vært en naturlig ledsager til sosialt samvær i pauser, for ikke å snakke om til selskap og fest.

Jeg står gjerne i kø på Åpent bakeri om morningen i opptil flere minutter til det er min tur og så i ytterligere minutter for å få den perfekte Cortado før jeg tar trikken videre.

De siste årene har kaffebarer og kaffedrikking hatt en betydelig økning i hovedstaden. Det finnes kaffebarer rundt nesten hvert enenste hjørnet og 7-eleven og Deli Deluca har investert millioner i enorme  og fancy kaffemaskiner. Etter min mening gir disse helt grei kaffe, men ingenting slår en "håndlaget "kaffe! Det finnes selfølgelig personell på kaffebarer som skulle vært skutt fordi de ødelegger denne "hellige" sorte nytelsen.
Ekspempler på hvordan man ødelegger en kaffe:
- for lite espresso i bajonetten
- kaffen er ikke presset godt nok
- maskinen er ikke instilt riktig slik at vannet renner for fort gjennom kaffen i bajonetten.
- melken er ikke steamet riktig, dusten bak disken har kokt melka        
  ( BRUK TERMOMETER!!!!)

For meg er det cortado som gjelder, altså :

Cortado
  • Enkel eller dobbel espresso
      Fremgangsmåte:
    • Fyll opp med steamet melk, fordelingen melk kaffe skal være ca. 50/50
    • Hell melken hurtig slik at den legger seg under kaffens naturlige crema
    • Hvis ønskelig toppes den med litt skum

100


Steder det er verdt å stå i kø for å få sin håndlaget kaffe:

1. Åpent Bakeri på Frogner
2. Kaffe Brenneriet Frogner
3. La Dolce Vita 
4. Stockfleths


NB! Husk kaffens dag 18 august!!
Én kommentar

Trine

27.apr.2009 kl.00:53

MMM, gleder meg til kaffe i morgen.. Åå, det lukter himmelsk også da...Klem..

Skriv en ny kommentar

Isabella

41, Ringebu

Jeg påberoper meg retten til å ha skrivefeil.


Blogglisten

Norske blogger

blogglovin

bloggping


www.blogglink.no


ToppBlogg - toppliste for bloggereBlopp.no

Kategorier

Arkiv

hits