Blog Widget by LinkWithin
leser bloggen akkurat nå.

Julegleder på Mauds.


Kjære lesere...

Det er en stund siden jeg har blogget nå, over 2 uker faktisk, dette er leeenge i bloggverden.
Travle tider går meg i møte og jeg har forberedet meg, slik som hvert år. Jeg starter faktisk i solsengen på stranda i august å tenke på oppvasker, ekstra servitører, garderobehjelp og alt som hører med til en travel julebordsesong.

nå er den her....

Lukten, stemmningen og forventningsfulle og glade gjester gjør meg glad. Det gjør meg varm om hjertet når gjester fra i fjor ringer igjen i år fordi det var så fantastisk.

Husker du duften av jul hos bestemor?... sånn er det hos oss, duften av ribbe, lutefisk og pinnekjøtt siver sakte men sikkert opp fra kjøkkenet og opp i restauranten og hennrykte gjester kommenterer - ååh.. det lukter så deilig! og jeg nikker og smiler - det smaker enda bedre. Litt selsvikkert ,tenker du?
Vel, ja. Er det noe jeg VET så er det DET. Kokken, han har gjort dette i 16 år i år. Hans lidenskap, tradisjonell norsk mat,laget på klassisk vis. Ja, til og med rødbetene lages fra bunn av her.... ååh Rakfisk fra Leira i Valdres med gode rødbetter here I come!

Du vet, det er noe med det å vite at alt som kommer ut av kjøkkenet er laget med omtanke, kjærlighet, pressisjon og årevis med erfaring, det gjør jobben min så mye enklere,  jeg kan konsentrer meg om gjesten, jeg slipper å bekymre meg for om maten ikke er tilfredstillende nok, fordi jeg vet.
Det finnes ikke noe værre en å få en "dissende" geleklump på tallerken med vassne poteter, en alt for bløt erterstuing og en kjip porsjon bacon.

Lutefisk er et av årets høydepunkter for mange nordmenn, meg inkludert!  Jeg vil ha fisken min lutet av Brødrene Andreasen på Værøy, jeg vil ha gode norske poteter og jeg vil at når jeg renser delikatessen, at  faste "medaljonger " glir til sides når jeg lett presser knivbladet på lutefisken min.

tradisjonelllutefisk225b

Liker du ikke lutefisk? vel, det er lov det også.... smiler... men har du ikke prøvd før og har lyst, er det oss du skal komme til første gangen.

Er det juleribbe som frister mest? Da får du en ribbe som tilbredes med like mye kjærlighet og omhu som kokken selv gjør på selveste julaften når han lager midagg til sine kjære, med "hjemmelaget" rødkål. Ja jeg sier hjemmelaget,  fordi vi er her nesten hele døgnet, ergo vårt andre hjem!  Sprøtt svor er obligatorisk og straffbart hvis det unlates å få til.

Er du fra Vestlandet som meg ? er det pinnekjøtt og kålrotstappe som gjelder, to ganger servert ( samme som lutefisken!)  med saftige og ikke alt for salte "pinner".

pinnekjtt

lukk øynene og trekk pusten dypt... kjenner du duften av jul?......


Er du et julemenneske sånn som oss på Mauds, komm innom og hils på, kanskje et smalahove og pepperkakeis til dessert kan friste ?

mauds


Spør etter meg om du tar turen.........

5 kommentarer

Elisabeth

09.nov.2009 kl.21:46

Å så godt. Jeg har spist lutefisk på Mauds mange ganger og vet at dette kan kokken!!! Tror jeg må besøke dere i år! Det er jo så godt det man får servert! :-)

Frustrerte heidi

09.nov.2009 kl.23:28

Jeg er fra vestlandet, men spiser skinkesteik til jul....siden oldermor var fra Sverige :-) (også jeg so fant ut at man ikke skal spise gris her for litt siden...søren!)

Isabella

10.nov.2009 kl.12:32

Elisabeth: smiler... så bra, kanskje vi sees da!

Isabella

10.nov.2009 kl.12:33

Frustrerte heidi: ja, hver sine tradisjoner, jeg bodde i spania fra jeg var 5 til jeg var 15 år, da var det kalkun på julaften.

Frustrerte heidi

10.nov.2009 kl.13:19

Tradisjonen vår er vel at vi ikke har noen tradisjon...samtlige mann i min familie har overutviklede smaksløker så det er ikke så mye mat som passerer våre ganer, for å si det på den måten.... :-)

Pinnekjøtt har vært på menyen men slo ikke så veldig ann for å si det sånn..personlig så kunne jeg godt tenkt meg torsk, men det blir jo nedstemt!

Så standard severing på julekvelden er som regel BÅDE ribbe og skinkesteik, julepølser og medisterkaker + tilbehør, men i år hadde jeg tenkt å servere Kalkun. Enkelt, greit, sunt og VELDIG godt, og viktisgst av alt -ALLE liker det! :-)

P.s

Jeg har ikke vært ute å spist på et skikkelig sted på 5-6 år! Savner igrunn det....men kommer sterkere tilbake om en tja...en 18 års tid? he-he (tulla...blir nok før :-) )

Skriv en ny kommentar

Isabella

41, Ringebu

Jeg påberoper meg retten til å ha skrivefeil.


Blogglisten

Norske blogger

blogglovin

bloggping


www.blogglink.no


ToppBlogg - toppliste for bloggereBlopp.no

Kategorier

Arkiv

hits